Algemeen

Beugelclub Onder Ons na veertig jaar nog altijd springlevend

Door Gilsing lokale media

Beugelclub Onder Ons uit Neer bestaat op dinsdag 20 augustus exact veertig jaar. Tijdens deze clubavond worden vanaf 19.30 uur medeoprichter Dré Dirkx en lid van het eerste uur Jan Steijvers gehuldigd in het clublokaal in de kelder van gemeenschapshuis De Haammaeker. Leden en oud-leden zijn welkom om herinneringen op te halen. Op zaterdag 24 augustus wordt het jubileum afgesloten met een feest bij de Rooëjbes in Neer.

 

De Neerse beugelclub werd opgericht op initiatief van Ton Klaessen en Jan Berben. Ze kregen hierbij versterking van dorpsgenoten Dré Dirkx, Jac Moors, Tjeu Franssen en Piet Timmermans. Het eerste bestuur werd gevormd door Jac Cuijpers, Tjeu Sijben, Jan Steijvers met Dré Dirkx als voorzitter. Nog geen jaar na de oprichting meldden zich de eerste jeugdspelers. Van deze lichting zijn Wim Mertens, Roel Theelen en Erik Versteegen nog steeds lid. Zelfs een zestal uitsluitend bestaande uit dames, een unicum binnen de beugelsport, maakte deel uit van de vereniging.

Beugelbaan van voor de oorlog

Het eerste clublokaal werd destijds gevonden in het café met zaal bij Piet en An Timmermans aan het Kerkplein. Nel, de moeder van Piet, wist zich te herinneren dat er onder de dansvloer nog een oude beugelbaan van voor de oorlog lag. Dré Dirkx bedacht zich geen moment en kroop daarop als eerste onder vloer om te kijken in welke staat deze zich nog bevond. Buiten het geraamte van een kat vond hij er enkele oude ‘schlaegers’. Ondanks dat het een heel karwei was om de beugelbaan weer speelklaar te maken, hebben de leden van Onder Ons er dertien jaar lang met plezier gebeugeld. En vele wijze lessen van Piet en Tjeu mogen ontvangen.

Sportieve successen

In veertig jaar tijd groeide de vereniging uit naar een club met veel sportieve successen. In 1984 zorgden de jeugdspelers samen met nestor Tjeu Franssen voor het eerste kampioenschap in de derde klasse district zuid. Vanwege een wijziging in het gemeentelijk bestemmingsplan werd de vereniging in 1992 gedwongen op zoek te gaan naar een nieuw clublokaal. Deze werd gevonden in het nog nieuw te bouwen gemeenschapshuis De Haammaeker. Daar kreeg de vereniging ruimte in de kelder ter beschikking waar tot op de dag van vandaag wekelijks gebeugeld wordt. Een jaar na de verhuizing naar de nieuwe baan werden drie teams van Onder Ons kampioen, waaronder het allereerste kampioenschap van het eerste team in de hoogste klasse. Dit team deed er in 2001 en 2003 nog een schepje bovenop door zelfs Nederlands kampioen te worden. De jeugd wist in die tijd drie maal achter elkaar het kampioenschap te veroveren onder leiding van jeugdleiders Ton Klaessen, Jac Cuijpers en Piet Timmermans. Ook na samensmelting van de districten bleef Onder Ons een geduchte tegenstander en veroverde nog vele kampioenschappen. Het eerste team zorgde dit jaar voor een prestatie door voor de derde keer op rij kampioen te worden in de hoogste klasse. Momenteel telt de jarige vereniging veertig leden waarvan Tjeu Janssen met 95 jaar de oudste is en Tijs Jeurninck met 16 jaar het jongste lid.

 

|Doorsturen